Çocuklarda Agresiflik Problemleri ile Başa Çıkma
Agresif duygular, her yaştan birey tarafından deneyimlense de çocuklarda agresiflik problemleri ile başa çıkma durumu ebeveynleri oldukça zorluyor.
Çocuklar çoğu zaman, yetişkinler gibi duygularını kontrol altında tutamıyor. Buda şiddetli duygu yansımalarını, öfke problemlerini ve agresif tepkileri beraberinde getiriyor.
Çocukların agresiflik problemleriyle mücadele etme konusunda, ebeveynlere büyük bir rol düşüyor. Anne ve babalar bu gibi durumlarda çocuğa karşı tutumlarını değiştirmeli, problemi çözemedikleri noktada ise bir uzmandan yardım almalılar.
Çocuklarda Agresiflik Problemleri Nedir?
Duygular, insanlığın varoluşu kadar eski. Her yaştan birey, pozitif veya negatif her türlü duyguyu hissedebilir. İnsanlar hissettikleri bu duyguları, bir takım eylem ve tepkilerle çevrelerine belli eder. Bir örnek vermek gerekirse, bebekler bile ağlama ve gülme eylemleriyle duygularını yansıtabilir. Tabi ki en doğrusu, duygularımızı kontrollü bir şekilde yaşamamız.
Fakat çocuklar, hissettikleri duyguların kontrolünü ele alamaz. Öfke sorunu yaşayan ve agresif tepkiler veren çocukların, mutlaka doğru yönlendirilmesi gerekir. Bu tarz problemlerin küçük yaşlarda çözülememesi, ileride daha büyük problemleri beraberinde getirebilir.
Çocuklarda Agresiflik Problemlerini Tetikleyen Durumlar Nelerdir?
Çocuklarda agresiflik problemlerini çözebilmek için, öncelikle bu durumu tetikleyen nedenin tespit edilmesi gerekir. Küçük yaştaki çocuklar, pek çok farklı sebepten ötürü saldırgan davranışlar gösterebilir;
- Ev ortamında ebeveynlerin iletişim problemleri
- Okul ortamında yaşanan sorunlar
- Eve yeni bir kardeşin gelmesi
- Sevilen birinin ani ölümü
- Taşınma, okul değiştirme gibi benimsenen alanın değişmesi
Çocuklar bu gibi durumlarda, duygularını kontrol edemeyerek öfke problemleri yaşayabilirler.
Çocuklarda Agresiflik Problemleri İle Nasıl Başa Çıkılabilir?
Duygularını kontrol edemeyen çocukları yetiştirirken, ebeveynlerine büyük bir rol düşüyor. Anne ve babalar öncelikle, öfke problemi yaşayan çocuğa net kurallar koymalı.
Yani, disiplin tamamen ebeveynlerin elinde olmalı. Çocuğa, bağımsız bir birey olduğunu aşılanırken, belli sınırlarının da olduğu hissettirilmeli.
Koyulan kurallar, çocuğa sık sık hatırlatılmalı. Fakat çocukla iletişim kurarken, ses tonuna ve seçilen sözcüklere dikkat edilmeli. Yüksek ses tonuyla, kızgın cümleler kurmak yerine, sakin bir şekilde net cümleler kurulmalı.
Ev ortamındaki iletişim problemleri çözülmeli, çocuğun huzursuz hissetmesine neden olan durumlar ortadan kaldırılmalı. Çocuğa, istediğini ağlayarak ya da saldırganlaşarak elde edemeyeceği kesin bir şekilde öğretilmeli. Çocuklarda agresiflik çoğu zaman geçici bir dönemdir. Fakat bu dönem uzarsa, bir uzmandan destek alınabilir.