Genel Kültür

HIV (AIDS) Nedir? Dış Ortamda Ne kadar Yaşar?

HIV hastalığı adını Human Immunıdeficiency Virus yani insan bağışıklık yetmezliği kelimelerinin baş harflerinden almıştır. Bu hastalık hem kan hem de korunmasız cinsel temas yolu ile çıkmaktadır. HIV insan vücudunun çeşitli dokularına yerleşir. Ancak hastalık daha çok bağışıklık sistemi üzerinde tahribat yapar. Hasalık beyaz kan hüzrelerini yok eder ve bağışıklık sistemini baskılayarak vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasız kalmasına neden olur. Normal durumlarda zatürre, ishal, verem gibi hastalıkların tedavi edilmesi mümkündür. Ancak HIV hastaları bu durumlarda vücutlarını savunamayarak hastalığa yenik düşebilirler. Günümüzde HIV için çeşitli ilaçlar geliştirilmiştir. BU ilaçlar virüsün vücutta çoğalmasını engeller. İlacı kullanmaya doktor kontrolünde devam etmek çok önemlidir.

HIV (AIDS) Hastalığında Erken Tanı Önemlidir

Erken tanı pek çok hastalıkta önemli olduğu gibi HIV için de önemlidir. Erken tanı sayesinde yaşam beklentisi uzar. Ayrıca bulaşma oranları da düşer. Eğer korunmasız cinsel ilişkide bulunduysanız, steril olmayan iğne ya da delici alet kullanıldıysa ve HIV pozitif kanın temas edebileceği bir durum söz konusu olduysa mutlaka HIV testi olmanız gerekir. HIV testinin doğru çıkması için virüsle temas olduktan sonra yaklaşık 4 ile 6 hafta sonrasında test yapılması gerekir. Ülkemizde gizlilik içinde HIV testi yapılıyor. Kişide HIV pozitif çıkması halinde Sağlık Bakanlığı’na bildirim yapılması zorunludur.

HIV (AIDS) Hastalığı Nasıl Bulaşır?

HIV hastalığının bulaşması farklı yollarda olmaktadır. Hastalık en sık cinsel temas yolu ile bulaşmaktadır. Yapılan çalışmalar enfeksiyonun yüzde 80 ile 85 oranında korunmasız ilişki nedeni ile bulaştığını ortaya koymuştur. Virüs erkekten kadına, erkekten erkeğe, kadından kadına ve kadından erkeğe geçebilir. HIV virüsünün bulaşması için HIV pozitif olan bir kişi ile tek seferde korunmasız ilişki yapılması yeterli olur. Kişi ne kadar çok korunmasız ilişkiye girerse, bu risk de o kadar artacaktır.

HIV sanılanın aksine aynı havayı soluma, aynı tuvaleti kullanma, hapşırma, aynı duşu kullanma, öpme gibi durumlarda bulaşmaz. Bunlar doğru bilgi değildir.

İlginizi Çekebilir: Nasıl Kilo Alabilirim, Hangi Besinleri Yemeliyim?, Samsung S21’in Ultra Çılgın Özellikleri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu