Teknoloji

Sivil Havacılık Sektöründe Akıllı Sistemlerin Kullanımı Artacak

Sivil havacılık şirketleri, koronavirüs sonrası uçuşların nasıl gerçekleştirileceğine dair planlarını açıklamaya ve uygulamaya başladı.

Salgın sonrası sivil havacılık sektörünün toparlanmasını beklediklerini belirten Bahçeşehir Üniversiyesi Pilotaj Bölüm Başkanı Dr. Cengiz Mesut Bükeç, “Hava yolu şirketleri hava limanlarında çok daha fazla alanda akıllı sistemler kullanılacak” dedi.

Koronavirüs salgını sonrası birçok hava yolu şirketi ilk olarak Çin’e yapılan seferlerini durdurdu. Virüs hızla yayılınca, akabinde neredeyse tüm dünyadaki hem iç hat hem de dış hat uçuşları iptal edildi. Uzun zamandır uçuşlar yapılmıyor.

Dr. Cengiz Mesut Bükeç, “Uçuşların 20 Mayıs’a kadar ertelenmiş olduğunu biliyoruz. Bir erteleme daha olmazsa sivil havacılığın yılın üçüncü ve en kârlı dönemini kapsayan (Haziran-Temmuz-Ağustos) aylarında, bir nebze olsun toparlanmasını bekliyoruz” dedi.

Sivil Havacılık Faaliyetleri Hızla Artacak

Dr. Cengiz Mesut Bükeç, küresel ekonomik sistemin tümüyle çökmediği sürece hava taşımacılığının yoluna devam edeceğinin altını çiziyor.

Yeryüzünde hava taşımacılığı yüz yılı aşkın sürede pek çok tehditle ve felaketle sınandı. Devalüasyonlar, terör saldırıları, SARS gibi başka salgın hastalıklar, savaşlar, Çernobil faciası, tsunami, volkanik patlamalar gibi felaketler hep sivil havacılık faaliyetlerini etkiledi.

Bu gibi felaketler havacılık sektöründe hep atlatıldı. Büyük resme bakınca geçmişten günümüze hep bir gelişim trendini görüyoruz. Yolcu sayısı artıyor. Artan talebe karşılık vermek üzere hem üretim hem de hizmet yönüyle havacılık gelişiyor.

Bugün aşı bulunsa, hemen yaygınlaşsa ve salgını yensek sivil havacılık kısa sürede eski haline gelebilir. Herkes, ilk olarak tatil planı yapacak. Ardından iş dünyası hareketlenip toplantılarını yeniden organize edecek.

Hava gösterileri, ertelenen havacılık fuarları, çılgın havacıların uçaklarıyla yamaçlardan süzülmeleri peşi sıra gelecek. Sonuçta havacılık faaliyetleri hızla ve çoğalarak artacak.

İleri Hijyen Teknikleri Geliştiriliyor

Havacılığın ilk günden bugüne birçok kez küllerinden doğduğuna vurgu yapan Dr. Cengiz Mesut Bükeç, “Ders çıkarmamız gereken pek çok konu var. Beş yıl sonrası için sivil havacılık sektöründe ve hava limanlarında çok fazla alanda akıllı sistemler kullanılacağını öngörüyorum” diye konuştu.

Dr. Bükeç, güvenlik kontrollerinin ve dezenfektasyon uygulamalarının uzunca bir süre en etkili şekilde uygulanacağını belirtiyor. Uygulamaların sürdürülebilir olması için havacılık kurallarının değişmesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor.

Ancak bu şekilde salgının durdurulması başarılabilir ve yolcular hem hava alanlarına hem de hava yolu şirketlerine güvenebilir.

Dr. Cengiz Mesut Bükeç, önümüzdeki dönemde sivil havacılık hizmetlerinden yararlanmak için periyodik kontrolleri yapılan yolcuların bilet alıp uçağa binebilmesini bekliyor.

Sivil havacılık sektöründe en büyük dönüşümün hava limanlarında olacağını öngörmek zor değil. Kişiler arası temasın en aza indirileceği hava limanlarında hemen hemen tüm işlemler kişiselleştirilmiş akıllı sistemler tarafından yapılacak.

Yeme ve içme ya da dinlenme faaliyetler için de ileri seviye hijyen teknikleri geliştirilecek.

İlginizi çekebilir: Çocuklara Gözyaşı Döktüren 8 Film

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu